Nieuws & archief‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Plannen in het Slijkgat

Geplaatst 17 mei 2012 03:54 door Christianne Colaris   [ 17 mei 2012 04:04 bijgewerkt ]

Het Slijkgat verandert. Sinds de uitbreiding van de Maasvlakte is het niet altijd zeker meer dat de diepte binnen de betonning ook daadwerkelijk genoeg is om met laag water te kunnen varen. Zeker aan de kant van de rode tonnen hebben al meerdere schepen vast gelegen.

Vorig jaar zijn over de diepte van het Slijkgat kamervragen gesteld die door de minister zijn beantwoord. Er was immers beloofd dat de diepte op peil gehouden zou worden. De redactie wil deze zomer graag van u horen wat uw ervaringen zijn.

Aan Rijkswaterstaat hebben we ook gevraagd wat de verwachtingen zijn. In het septembernummer van het Grommertje en op de website informeren we u daar over. 

Ondertussen wordt er wel heel wat nagedacht over waterbouwkundige projecten in onze omgeving. In de vorige Grommertjes hebben we verwezen naar onderzoeken over een directe verbinding tussen het Haringvliet en de Grevelingen (december 2011) en over het ontwerp van een Puddingsluis (februari 2012).

Het zijn ideeën, die voorlopig nog geen navolging krijgen. Toch valt het op dat er actief wordt nagedacht overdeze vernieuwingen. Zo heeft het idee om een Balans Eiland in het Slijkgat te leggen, in april 2012 de Delta Water Award 2012 gewonnen. 

Het Balans Eiland pakt twee zaken aan: Enerzijds wordt de massa brak water die bij de uitvoering van het kierbesluit in het Haringvliet ontstaat, meer naar het westen verplaatst. Anderzijds ontstaat er een nieuw estuarium, waarbij het Slijkgat meerdere uitgangen krijgt. De moeite waard om eens te lezen

Ċ
Christianne Colaris,
17 mei 2012 03:54
Ċ
Christianne Colaris,
17 mei 2012 03:54
ĉ
Christianne Colaris,
17 mei 2012 03:54
Comments