ENDENL

Nieuwtjes

Blogcategorieën

Terug
Monday 2 May 2022 |
|
Olgerik

Single handed 2022

Single handed verslag 2022

Dit jaar was er weer een uitnodiging om de Single handed toertocht naar Zierikzee te zeilen. Leen Hofstede was de man die dit de afgelopen jaren organiseerde. Omdat Leen geen WVH lid meer is heeft Jan Frans van den Hoek, de buurman van Leen, het initiatief genomen om het dit jaar te organiseren.

Vrijdag 16 april om 14:00 uur op de boot. Snel alles uitpakken en wegstouwen. Water tanken, olie pijlen, bed opmaken en op weg naar Stellendam om rond 17:00 uur door de Goereesche sluis te gaan.

Verzamelen in de buitenhaven van Stellendam waar we met 18 (?) schepen tegen de sportvissers aanlagen. Heerlijk gegeten in Zoet of Zout.  22:00 uur de briefing op de steiger onder de lantarenpaal. Geheel volgens traditie kregen we bij de briefing een slaapmutsje.

Er is een flinke ‘verzanding’ (nieuw woord geleerd) in het Slijkgat ontstaan bij de SG5.

Kees Boon voelt zich niet lekker en vaart niet met ons mee.

Licht zenuwachtig naar bed. Kruikje tegen de kou en proberen te slapen. Zaterdag 6:30 uur is de start. Best slecht geslapen, maar eruit. Kopje thee, krentenbol en naar buiten.

Prachtige rustige morgen met opgaande zon en lief NO windje.

Met stroom mee eerste stuk aan de wind wat prima ging daarna werd de koers, voor mij,

te ruim en iedereen speerde ervandoor. In het begin dacht ik nog ik hou jullie wel bij.

Maar na een paar uur zag ik alleen nog hele kleine witte zeiltjes aan de horizon nu was ik behoorlijk Single bezig. Ik kreeg er geen snelheid in. Uiteindelijk kwam in de buurt van de Banjaard en kon inmiddels steeds meer aan de wind varen. Ik ga nu als een speer alleen was er niemand meer in het in de buurt.

Om 13:30 uur kreeg ik een telefoontje van Jan Frans waar ik bleef. Ik vertelde dat ik nu bijna bij de Roompotsluis was. Eenmaal door de sluis lagen alle schepen te wachten en kreeg ik (g)een heerlijk broodje worst!

 

Ok niet aan leggen dus en direct door naar Zierikzee. Ik was als eerste weg! Heerlijk rustig aan de winds koersje. Onderweg viel de wind bijna weg behalve voor Piet Goemans. Die had een prive ventilator boven zijn boot en voer iedereen voorbij. Mooi schip Piet!

Wonderbaarlijk trok de wind vanuit het niets steeds meer aan tot 4bft. Op naar Zierikzee.

Gelukkig zeil op tijd naar beneden kunnen krijgen. Ben altijd bang dat de genua dan niet wil indraaien. En op naar het clubhuis van WV Zierikzee.

Onze Leen heeft hier nu zijn nieuwe ligplaats en stond te helpen met het aanmeren van de schepen. ’s Avonds de prijsuitreiking in het clubhuis. Het was gezellig maar ik miste de charme van de Suikerbiet. Dennis gefeliciteerd met de beker. Volgende keer moet de winnaar een rondje geven. Want we zijn gek op zulke tradities.

 

Zondag 7:30 uur weer teug naar Hellevoet…

 

Bart van Willigenburg

MARIZA